Εκπαιδευτική επίσκεψη του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πειραιά στη Βουλή των Ελλήνων στις 25.1.2023

Την Τετάρτη, 25.01.2023, ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πειραιά επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων μετά από πρόταση της εκπαιδευτικού Κοινωνικών Επιστημών, Σουλτάνη Μαργαρίτας. Είχε προηγηθεί η διδασκαλία σχετικών ενοτήτων, όπως ο ορισμός του πολιτεύματος, η αξία της δημοκρατίας, η σπουδαιότητα της ύπαρξης νόμων, του Συντάγματος και η εκμάθηση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων καθώς και το δικαίωμα ψήφου, οι αρχές που διέπουν την ψηφοφορία και η εκλογική διαδικασία.

Κατά την επίσκεψη μας στη Βουλή ξεναγηθήκαμε στους χώρους της, στη μεγάλη μουσειακή έκθεση, αφιερωμένη στο 1821 και στις συνεχείς προσπάθειες των Ελλήνων για ελευθερία. Εκεί υπήρξε συζήτηση με τις υπευθύνους του προγράμματος, μια ιστορική αναδρομή, μαθητές μας ανέγνωσαν συνταγματικά άρθρα, ένα εκ των οποίων αφορά το πολίτευμα της Ελλάδας, ως Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και την προστασία αυτού, ενώ παρακολουθήσαμε και συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου οι Βουλευτές καλωσόρισαν το σχολείο μας.

Ήταν μια πρωτοφανή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη. Η επαφή των μαθητών μας με τον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό, τη Βουλή των Ελλήνων, που αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον λαό, η γνώση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα του ψηφίζειν και ψηφίζεσθαι θεωρούνται πολύ σημαντικά εφόδια για τη δημιουργία ενεργών πολιτών, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Ο Διευθυντής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πειραιά

Τζουβελέκης Παναγιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *