Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου..

Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το Γιάννη..

Ο Γιάννης, ένα παιδί με αυτισμό, αγαπά υπερβολικά το μπάσκετ, όμως σταμάτησε να παρακολουθεί δια ζώσης τους αγώνες, γιατί φοβάται κάθε χρώμα διαφορετικό από αυτό της ομάδας του, γιατί κάθε φορά που έρχονται οι φιλοξενούμενοι στο γήπεδο ακούγονται φωνές, συνθήματα, επικρατούν περιστατικά ακραίας βίας κι ο Γιάννης δεν μπορεί να τ’ αντέξει, δεν αντέχουν τ’ αυτιά του, το κεφάλι του, η ψυχή του κι έτσι αποσύρεται, γιατί στο τέλος δεν αντέχει ούτε το χρώμα της αγαπημένης του ομάδας. Τη λύση και τη χαρά τη δίνει ένας φίλος του από το σχολείο, ο Ανδρέας, που όταν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο Γιάννη, συζητούν μαζί τους τρόπους για να τ’αντιμετωπίσουν.

Τα δυο παιδιά σκέφτονται πως όλοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν εύκολους κανόνες, τους μεταφέρουν στα άλλα παιδιά, συζητούν, βρίσκουν μαζί λύσεις, όμορφα συνθήματα, κατανοούν τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα της επιλογής. Στον αγώνα που ακολουθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, οι εκπαιδευτικοί τους συνεννοούνται με τις δύο ομάδες.

Μοιράζουν λουλούδια στους φιλάθλους κι από τα ταμπλό γράφονται μηνύματα με τις ιδέες των παιδιών για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε για να μπορεί ο Γιάννης κι ο κάθε Γιάννης αυτού του κόσμου, μαζί με τον φίλο του τον Ανδρέα να παρακολουθούν τον αγώνα.

Μα όταν ο Γιάννης μπαίνει στο γήπεδο ακόμα φοβάται τα χρώματα της άλλης ομάδας, γιατί τα είχε συνδυάσει με άσχημες συμπεριφορές, βία και δυνατές φωνές.

Προς έκπληξη του όλοι οι παίκτες φορούν ίδιες φανέλες με όλα τα χρώματα μαζί , της μιας ομάδας με μια καρδιά στο κέντρο, της άλλης με χέρια ενωμένα. Ο Γιάννης χαμογελά, το ίδιο κι ο Ανδρέας, γιατί ξέρουν πως όλα μπορεί να φαίνονται ίδια, μα όλα πλέον είναι διαφορετικά. Το σημαντικό βήμα έγινε και το πιο ωραίο παιχνίδι ξεκινά.

Ο Γιάννης, πρόσωπο υπαρκτό, μαθητής μου με ενέπνευσε να γράψω αυτή την ιστορία.. Γιατί καθημερινά πρέπει να στέλνουμε το μήνυμα, ότι κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο έχει δικαίωμα να συμμετέχει ισότιμα σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, να χαίρεται, να συνδημιουργεί, να προσφέρει κι εμείς να δημιουργούμε εκείνη την κοινωνία, όπου ο καθένας μας μπορεί να δρα ως ενεργό μέλος της!

Συγγραφή: Σουλτάνη Μ.

Εικονογραφηση-σχεδίαση:Σπανοπούλου Μ.

Στο πλαίσιο δράσεων της ΔΔΕ Πειραιά κατά της οπαδικής βίας με τη συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πειραιά .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *